Plantenbak

Plantenbak inrichten:

de leukste ideeen

Stalen plantenbakken zijn niet alleen duurzaam en veelzijdig, maar ze kunnen ook een prachtige aanvulling zijn op elk exterieur of interieur. Of u nu een plantenliefhebber bent of gewoon uw groene vingers wilt ontdekken, een plantenbak buiten inrichten biedt eindeloze mogelijkheden om uw creativiteit te uiten en uw omgeving te verfraaien. In dit artikel delen we enkele leuke ideeën voor grote plantenbak inrichten, met inspirerende voorbeelden om u op weg te helpen.

 

Thema-gebaseerde Plantenbakken

Een spannende manier om uw stalen plantenbakken plantenbakken in te richten is door thema's te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een mediterraan thema met lavendel, olijfbomen en rozemarijn voor een rustgevende sfeer op uw balkon of terras. Ook kun u een tropisch thema creëren met kleurrijke bloemen, palmplanten en varens voor een weelderige en exotische uitstraling. Het gebruik van thema's helpt bij het samenstellen van harmonieuze arrangementen en geeft uw plantenbak een unieke uitstraling.

 

Seizoensgebonden Veranderingen

Een leuke manier om uw stalen plantenbakken fris en levendig te houden, is door ze aan te passen aan de seizoenen. In het voorjaar kunt u kiezen voor kleurrijke bloemen zoals tulpen en narcissen om een vrolijke sfeer te creëren. In de zomer kunt u gaan voor felgekleurde eenjarige planten die gedijen in warme temperaturen. In de herfst kun u overwegen om pompoenen en sierkolen toe te voegen voor een feestelijke uitstraling. En in de winter kunt u kiezen voor winterharde planten en decoratieve takken om uw plantenbakken mooi te houden, zelfs als het buiten koud is.

 

Kruidentuin

Als u een cortenstaal plantenbak buiten hebt, kun u deze omtoveren tot een kruidentuin. Plant verschillende soorten kruiden zoals basilicum, munt, tijm en peterselie in afzonderlijke compartimenten. Dit zorgt niet alleen voor een handige en smakelijke toevoeging aan uw culinaire avonturen, maar ook voor een prachtig groen display. Elke keer dat u een gerecht bereidt, kunt u gemakkelijk uw verse kruiden plukken rechtstreeks uit de plantenbak.

 

Plantenbak

Creëer visueel evenwicht

Het combineren van planten met verschillende hoogtes en texturen is een mooie manier om visueel evenwicht te creëren in de tuin. Plant planten met verschillende groeipatronen, bladvormen en bloeiwijzen samen en creëer een boeiend en harmonieus geheel. Hoge, opgaande planten zoals siergrassen of verticaal groeiende bloemen zijn dan de 'hoofdattracties' en trekken de aandacht direct naar het middelpunt van de stalen plantenbak. Daarnaast kunnen lagere, bodem bedekkende planten worden gebruikt om lege ruimtes op te vullen en een zachte overgang tussen de verschillende hoogtes te creëren. Ook kunt u planten met verschillende bladstructuren, zoals gladde bladeren naast gevederde bladeren, toevoegen voor variatie en een interessante plantenbak om naar te kijken.  

Textuurcontrasten

Een grote bloembak inrichten gaat niet alleen over kleur, maar ook over textuur. Combineer verschillende planten met contrasterende bladpatronen en texturen om visueel aantrekkelijke arrangementen te creëren. Combineer bijvoorbeeld een fijne en delicate varen met een robuuste en grofbladige begonia. Het contrast tussen de planten voegt dimensie toe aan uw plantenbakken en trekt de aandacht.

 

De solide basis

Een stevige basis vormt het fundament voor gezonde plantenbakken inrichten. Begin met het vullen van de bodem met kiezels of lavastenen van ongeveer 10 centimeter hoog. Maak géén gebruik van hydrokorrels - deze houden namelijk vocht vast waardoor het roestproces blijft doorgaan. Daardoor kan het staal doorroesten. Leg over de kiezels of lavastenen een anti-worteldoek. Dit doek belemmert de groei van wortels maar is wél vochtdoorlatend. Daardoor kan regen gewoon naar de ondergrond lopen. Leg het doek aan de randen minstens 10 cm omhoog voor een ideale werking. Breng een flinke laag potgrond aan op het anti-worteldoek en druk deze licht aan. Vul daarna de plantenbak ruimschoots tot ongeveer 2 tot 6 centimeter onder de rand. En dan is het tijd voor de beplanting!

 

MySteel

Of u nu een beginnende tuinier bent of een ervaren plantenliefhebber, het inrichten van stalen plantenbakken biedt eindeloze mogelijkheden voor een groenere en levendigere omgeving. Voor stalen plantenbakken zit u bij MySteel goed. U heeft keuze uit drie verschillende afwerkingen. Te beginnen bij een cortenstaal plantenbak: een robuuste en stoere plantenbak met een roestlaag. Deze staalsoort is duurzaam en bestand tegen alle weertypen. Of kiest u voor een plantenbak van gepoedercoat staal, met een strakke uitstraling en leverbaar in diverse RAL-kleuren? Het zijn de ideale plantenbakken voor binnen én buiten. Heeft u advies of tips nodig, schroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. We helpen u graag! Veel plezier met het creëren van prachtige beplantingen in uw plantenbakken!

MySteel Specials