Plantenbak

Cortenstaal Gids: alles wat u over dit materiaal wil weten

Tegenwoordig ziet u veel cortenstaal plantenbakken, tuinafscheidingen, vuurschalen, decoratieve objecten en cortenstalen kantopsluitingen in tuinen. Cortenstaal is ontzettend populair voor allerlei items in de tuin. En dat is niet voor niks want cortenstaal heeft een stoere, vintage maar ook een fluweelzachte en duurzame look. En het veroudert erg mooi. In deze blog vertellen we u meer over cortenstaal, wat de voor- en nadelen ervan zijn, hoe lang cortenstaal mee gaat, hoe snel roest cortenstaal (en hoe cortenstaal versnellen werkt) en de kosten van cortenstaal. 

Herkomst cortenstaal

Het materiaal cortenstaal werd zo’n 14 jaar geleden geïntroduceerd in tuinland. Cortenstaal werd aanvankelijk gebruikt in de scheepsbouw en bruggenbouw, maar het werd ook steeds meer zichtbaar in gebouwen, muren, hekken en kunstwerken. Daarna hebben architecten het materiaal omarmd voor de woningbouw en andere gebouwen. Ook landschapsarchitecten werken er graag mee en in tuincentra komt u steeds meer cortenstalen items als barbecues en plantenbakken tegen.

 

Wat is cortenstaal

Cortenstaal, ook wel bekend onder de gepatenteerde handelsnaam COR-TEN-staal, bestaat uit twee afkortingen COR (corrosion resistent: corrosiebestendig) en TEN (tensile strength: treksterkte). Dit betekent dat cortenstaal goed bestand is tegen corrosie en dat het ook een behoorlijke mechanische sterkte heeft. Cortenstaal is een legering van gewoon staal met de toevoegingen koper, fosfor, chroom, silicium en zink. 

Voordelen van cortenstaal

De sterkte van cortenstaal is vergelijkbaar met die van andere staalsoorten als roestvast staal. Een groot voordeel van cortenstaal is echter dat het corrosiebestendig is. Dit is te danken aan de beschermlaag die de staalsoort vormt in zwaardere weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en ijzel. Daarnaast vermindert de hoge treksterkte van corten de vervorming bij extreme hitte, wat bijvoorbeeld ideaal is voor een cortenstalen barbecue of vuurschaal. Een derde groot voordeel is natuurlijk dat cortenstaal weinig onderhoud vraagt. En last but not least zorgt cortenstaal voor een bijzonder, uniek, warm en continu veranderend uiterlijk van producten. 

Nadelen van cortenstaal

Een nadeel van cortenstaal is dat het een cyclus van droge en natte weersomstandigheden moet doorlopen om een echt stevige beschermlaag op te bouwen, nu is dit in Nederland of België niet direct een nadeel. Een ander klein nadeel is dat deze staalsoort in het begin van het roestproces kan afgeven op bijvoorbeeld onderliggende tegels. 

Wanddecoratie

Hoe snel roest cortenstaal

Wanneer u een item voor de tuin of het terras van cortenstaal van de webshop MySteel bestelt, heeft het nog niet die herkenbare oranjebruine roestkleur. Het item wordt namelijk in een grijze metaalkleur aan u geleverd. Er zullen hier en daar misschien wel al een paar plekjes roest zichtbaar zijn, maar dat is alles. Door de regen en luchtvochtigheid zal het langzaam gaan roesten. En de weersomstandigheden zijn in Nederland en België wat dat betreft ideaal. Dit natuurlijke proces duurt van enkele weken tot maanden.

Cortenstaal roestproces

Tijdens het roestproces vormt cortenstaal een zeer dichte oxidehuid (de karakteristieke roestlaag). Door deze dichte oxidehuid wordt het dieperliggende materiaal afgeschermd van zuurstof. Hierdoor wordt de oxidatie sterk vertraagd, terwijl de corrosie wel voortzet. Door deze zelfde oxidehuid is doorroesten onmogelijk en is het ook niet nodig het materiaal te schilderen. Let op dat het cortenstaal item tijdens het roestproces kan afgeven op bijvoorbeeld de onderliggende tegels.

 

Proces cortenstaal versnellen

Voor het roestproces van een plantenbak, cortenstalen borderrand of houtopslag is geen speciale behandeling nodig. De hiervoor ideale weersomstandigheden in Nederland en België doen vanzelf hun werk. U kunt het roesten van cortenstaal versnellen door het item af en toe nat te maken. MySteel raadt af om speciale behandelmiddelen in te zetten om het roestproces te versnellen.

 

Duurzaamheid cortenstaal

Hoe lang gaat cortenstaal mee? De hierboven beschreven beschermlaag die cortenstaal vormt, wordt al gauw een schild en zo wordt een lange levensduur gerealiseerd. Daardoor gaat cortenstaal dan ook tot tien keer langer mee dan reguliere staalsoorten. Het materiaal is vrijwel onverwoestbaar en daarom worden er allerlei prachtige en duurzame buitenproducten van gemaakt zoals kantopsluitingen

 

Kosten cortenstaal

Wat kost cortenstaal dan? Cortenstaal producten zijn over het algemeen duurder dan gewoon staal. Cortenstaal is namelijk ongeveer drie keer zo duur, maar is natuurlijk veel duurzamer dan gewoon staal. Er zijn best grote prijsverschillen tussen de verschillende webshops of leveranciers, dus goed vergelijken loont! Zo zijn er ronde, vierkante of rechthoekige plantenbakken cortenstaal in standaardmaten verkrijgbaar. Maar u kunt natuurlijk ook cortenstaal plantenbakken of cortenstaal borderranden op maat laten maken. Een ontwerp op maat kost natuurlijk meer dan een standaard ontwerp. 

 

Cortenstaal van MySteel

In de webshop van MySteel vindt u voor elk budget een stoer en uniek item van cortenstaal voor uw tuin, terras of woning. Wij maken cortenstalen plantenbakken, borderranden, kantopsluiting, barbecues, vuurschalen, houtopslag, watertafels en nog veel meer. Allemaal van hoogwaardige kwaliteit en in onze eigen productie. Wat voor cortenstalen item ziet u voor zich in uw tuin? 

MySteel Specials