Plantenbak

Plantenbak vullen op een professionele manier   

Het gebruik van stalen plantenbakken is een populaire keuze voor buitendecoratie. De strakke lijnen en duurzame materialen, zoals cortenstaal en gepoedercoat staal maken deze plantenbakken niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Maar hoe moet je een plantenbak vullen, welke planten gebruik je, wanneer bloembakken vullen en waarom grind in een plantenbak? Voor de beplanting zijn er mogelijkheden zoals siergrassen, vaste planten zoals lavendel en salie, en zelfs kleine bomen of struiken die de plantenbakken een indrukwekkende en natuurlijke uitstraling geven. In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van het grote plantenbak vullen en geven we praktische tips voor een succesvolle en gezonde beplanting.

 

Cortenstaal Plantenbak vullen met Siergras

De meeste planten passen goed in een cortenstaal plantenbak, maar siergrassen zijn pas echte eyecatchers voor deze plantenbakken. Ze voegen textuur, beweging en visueel belang toe aan de beplanting. Siergrassen gedijen goed in ruimere omgevingen en kunnen een natuurlijk en toch eigentijds gevoel creëren. Kies voor variëteiten zoals pampasgras, zandhaver, Japans bloedgras en lampenpoetsergras om een prachtige en onderhoudsarme beplanting te creëren.

 

Boom in een Plantenbak

Het gebruik van een boom in een grote gepoedercoat stalen plantenbak vinden wij echt erg moooi staan, zowel in een voor- als achtertuin. Bomen zoals olijfbomen, dwergappelbomen of Japanse esdoorns kunnen een indrukwekkende hoogte en schaduw bieden. Zorg ervoor dat de plantenbak groot genoeg is om de wortels voldoende ruimte te geven om te groeien, en overweeg periodiek snoeien om de boom in toom te houden. Om de wortels zoveel mogelijk ruimte te geven, is het aan te raden in een stalen plantenbak geen bodemplaat te gebruiken.

 

Bewatering van Stalen Plantenbakken

Het bewateren van planten in stalen plantenbakken vereist aandacht voor drainage en vochtbehoud. Er zijn stalen plantenbakken met of zonder bodemplaat. De stalen plantenbakken met bodemplaat hebben drainagegaten om overtollig water af te voeren en wortelrot te voorkomen. Bij de plantenbakken zonder bodemplaat wordt het overtollig water afgevoerd naar de aarde die zich onder de plantenbak bevindt. Geef de planten regelmatig water, maar het is raadzaam om te controleren of de bovenste laag grond voldoende is opgedroogd voordat u opnieuw water geeft.

 

Plantenbak

Grote plantenbak vullen 

Bij de opvulling plantenbak in cortenstaal en gepoedercoat staal is het belangrijk om onderstaande stappen te volgen voor gezonde planten en schade aan de bak te voorkomen.

1.       Voorbereiding van de Ondergrond: Zorg voor een vlakke en stevige ondergrond. Oneffenheden kunnen spanningen in het product veroorzaken en leiden tot schade.

2.       Ademruimte: Laat minstens 1 cm ruimte rondom de plantenbak vrij om vochtopsluiting te voorkomen. Dit helpt schimmelvorming en rotting van de plantenwortels te voorkomen.

3.       Kiezels en Anti-worteldoek: Plaats een laag kiezels van 10 cm hoog in de plantenbak. Leg hierboven een vochtdoorlatend anti-worteldoek dat aan de randen minstens 10 cm omhoog wordt gebracht. Dit zorgt voor goede drainage en voorkomt dat wortels de bodem bereiken.

4.       Grondmengsel: Vul de rest van de plantenbak met een luchtig grondmengsel dat geschikt is voor de planten. Stamp de aarde niet aan, om schade aan de bak te voorkomen.

Gebruik van sfeerverlichting 

Verlichting kan veel doen voor uw tuin; het zorgt voor een sfeervolle ambiance en kan de planten extra accentueren. U kunt bijvoorbeeld losse lampen in de plantenbak zetten, spotjes in de grond bouwen, gekleurde lampjes ophangen of gebruik maken van tuinlampjes op zonne-energie. Maar er zijn ook cortenstalen en gepoedercoat stalen plantenbakken met geïntegreerde led-verlichting in de rand van de bak.  

 

Inspiratie in de MySteel webshop

Als u op zoek bent naar inspiratie voor het plantenbak vullen buiten van grote cortenstalen of gepoedercoat stalen plantenbakken, biedt een bezoek aan de MySteel webshop een overvloed aan bloembakken vullen voorbeelden en ideeën. Heeft u advies of tips nodig, schroom niet om telefonisch of chat contact op te nemen met onze klantenservice. Ze helpen u graag!

MySteel Specials