Hout verbranden in je tuin

Pergola in de tuin: van staal tot stijl


Een pergola in je tuin is allesbehalve truttig. Het voegt diepte toe aan je buitenruimte, en tegenwoordig zijn er diverse moderne varianten beschikbaar. Met de lente om de hoek, wordt het tijd om vaker buiten te genieten van de zon. Of je nu ontspant op het terras in je achtertuin of onder een stijlvolle stalen pergola, de keuze is aan jou. Als je nog twijfelt over de aanschaf van een pergola, nodigen we je uit om dit artikel te lezen. Hierin delen we de belangrijkste voordelen en mogelijkheden, en bieden we volop inspiratie om jouw terras met een pergola te verrijken!

Wat is het verschil tussen pergola en terrasoverkapping?

Veel mensen denken nog steeds dat een pergola hetzelfde is als een terrasoverkapping, maar er zijn wel degelijk verschillen.

Pergola's:

  • Worden onder andere gemaakt van latten en palen
  • Hebben een open constructie, ook aan de bovenkant.
  • Het dak van een pergola kan worden afgesloten met zonwering, schaduwdoeken of klimplanten.

Een terrasoverkapping heeft altijd een gesloten dak en is minder geschikt voor planten.

 

Beschutting tegen de zon


De terras pergola kan dienen als een ideale plek om te ontspannen, te genieten van een kopje koffie of een goed boek, terwijl het tegelijkertijd beschutting biedt tegen de felle zon. Door zonwering, schaduwdoek of klimplanten toe te voegen, zoals druivenranken of bloeiende wijnstokken, kan de pergola niet alleen een koelere schaduw creëren, maar ook een prachtige groene omgeving in de tuin bevorderen. Een schaduwdoek bijvoorbeeld is een stuk steviger dan een knikarmscherm en minder belastend voor de gevel. Je hoeft geen zorgen te maken over een windvlaag, omdat robuuste staanders ervoor zorgen dat het schaduwdoek stevig op zijn plek blijft. Voor extra comfort kun je kiezen voor elektrische zonwering die via je smartphone te bedienen is. Het bevestigen van een schaduwdoek aan een pergola is ook zeer eenvoudig, waardoor je altijd voldoende schaduw hebt tijdens de warme zomerdagen.

 

 

 

 

Privacy in je tuin


Een pergola op je terras kan voor meer privacy zorgen. Het is een open constructie met verticale palen en dwarsbalken, meestal bedekt met klimplanten of doeken. Deze structuur zorgt voor een gezellige sfeer en biedt ook beschutting tegen nieuwsgierige blikken en buren kunnen niet meer vanuit hun woning bovenop jouw terras kijken. Omdat een pergola vaak (deels) open blijft aan de bovenkant en zijkanten, komt er nog wel daglicht bij jouw tuinmeubels. Pergola’s zorgen voor een minder ‘opgesloten’ gevoel dan een standaard overkapping.

 

Sfeervolle loungeplek

Maak een gezellige loungeplek door comfortabele meubels, een buitenkleed en zachte kussens te kiezen. Zorg ervoor dat de meubels goed passen bij de stijl van de pergola en het omringende decor. Voeg enkele sfeervolle elementen toe, zoals een sfeervol lichtsnoer of kaarsen. Denk aan het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en planten, om een ontspannen en natuurlijke uitstraling te creëren. Kies kleuren die samengaan met de omgeving en besteed aandacht aan de details om een persoonlijk tintje toe te voegen. Zo creëer je een loungeplek onder de pergola waar mensen graag samenkomen om te ontspannen en te genieten.

 

 

 

 

 

Ideale basis voor klimplanten

Een pergola vormt de ideale basis voor klimplanten. Deze structuur biedt ondersteuning voor de planten om omhoog te klimmen, waardoor een groen en weelderig effect ontstaat. Geschikte klimplanten voor een pergola zijn onder andere de blauwe regen (Wisteria), druiven (Vitis), clematis en klimrozen. Deze planten groeien goed op de verticale steun van de pergola en zorgen voor een aangename schaduwrijke plek in de tuin.

 

Past in iedere tuin

Vroeger maakte men pergola's meestal van houten balken en palen. In de webshop MySteel zijn binnenkort pergola's van staal verkrijgbaar. Een stalen pergola is geliefd vanwege zijn stevigheid en veelzijdigheid in tuinen. Staal kan verschillende weersomstandigheden doorstaan, waardoor het een robuuste en langdurige keuze is voor buitenruimtes. Daarnaast geeft staal een moderne uitstraling en is het eenvoudig aan te passen aan diverse tuinontwerpen. MySteel zal de stalen pergola in cortenstaal en vijf gepoedercoate kleuren op staal leveren, zodat je een kleur kunt kiezen die perfect bij jouw tuin past. Lees ook ons blogartikel Creëer meer sfeer met cortenstaal.

Pergola is gemakkelijk zelf te plaatsen

Het plaatsen van een pergola in de tuin is niet moeilijk. Volg de volgende stappen:

 

  1. Kies eerst een geschikte locatie en zorg voor een stabiele ondergrond.
  2. Graaf op de gewenste locaties gaten voor de staanders en plaats betonpoeren in deze gaten op gelijke afstanden van elkaar en op dezelfde hoogte.
  3. Zet de staanders stevig vast op de betonpoeren en zorg ervoor dat de bovenkant van de staanders waterpas staat.
  4. Bevestig vervolgens de liggers aan de staanders. Als je een hoekopstelling of rechthoek maakt, gebruik dan de meegeleverde koppelplaten tussen de staanders en liggers.
  5. Controleer of de staanders recht staan en pas indien nodig de betonpoeren aan.

Met deze eenvoudige stappen creëer je moeiteloos een stevige en goed geplaatste pergola in je tuin.

 

De juiste afwerking

Het monteren van een pergola is voltooid, maar de afwerking kan nog best lastig zijn, afhankelijk van het gebruik van de pergola op het terras. Bij het maken van een pergola met doek, heb je de keuze tussen harmonicadoek of los schaduwdoek. Harmonicadoek is handig om kant-en-klaar te bestellen, inclusief ophangsysteem. Voor los schaduwdoek kun je apart geschikt ophangmateriaal bestellen, zoals haken, veren en schuivers. Als je de pergola wilt gebruiken voor klimplanten, zorg dan voor een rasterwerk aan de zijkant om de planten omhoog te laten klimmen. Voor een pergola met (dak)platanen of andere vormbomen kun je kiezen tussen zelfgemaakte trellis van dunne latjes of kant-en-klare opties van vurenhout of hardhout, inclusief gaaspanelen van betongaas. 

 

 

 

 

NIEUW: Stalen pergola's van MySteel in vijf kleuren 

Kortom, een stalen pergola is niet alleen functioneel, maar voegt ook sfeer toe aan je tuin. Of je nu op zoek bent naar meer privacy, beschutting tegen de zon, of een sfeervolle loungeplek, de binnenkort verkrijgbaar stalen pergola van MySteel biedt de ideale oplossing. Met zijn robuustheid en moderne uitstraling past deze pergola in iedere tuin en is eenvoudig zelf te plaatsen. Bezoek binnenkort de webshop van MySteel om het aanbod aan stalen pergola's te ontdekken en jouw tuin of terras te transformeren.

De pergola's van MySteel komen in verschillende kleuren en materialen. Zo heb je de cortenstalen Pergola's en vijf mooie kleuren voor onze pergola's van gepoedercoat staal. Kleuren zoals zand Look, corten Look, brons look, koper look en goud look. En ze zijn natuurlijk ook verkrijgbaar in elke andere gewenste RAL-kleur. Voor vragen en persoonlijk advies staat onze klantenservice klaar om je te helpen. Laat je inspireren en geniet binnenkort van een prachtige stalen pergola in jouw tuin!

MySteel Specials