Cortenstaal plantenbakken

Cortenstaal plantenbakken

Plantenbakken van cortenstaal zijn onverwoestbaar. Met hun stoere roest-look zorgen ze voor robuuste elementen in uw tuin. MySteel biedt cortenstalen plantenbakken van topkwaliteit en met een mooie randafwerking. Al onze plantenbakken worden in onze eigen werkplaats gemaakt door ervaren vakmensen. Oer-Hollandse producten dus! Bekijk ons aanbod met meer dan 150 soorten cortenstalen plantenbakken. Aan de hand van de filters vindt u de plantenbak die u voor ogen heeft. Voor welke plantenbak kiest u?

Wat zijn cortenstalen plantenbakken?

Cortenstaal is zeer weervast staal en heeft een typische bruine roestkleur. Deze metaalsoort heeft als unieke eigenschap dat het uit zichzelf een zeer dichte oxidehuid (roestlaag) vormt. Door de dichte oxidehuid wordt het dieperliggende materiaal afgeschermd van zuurstof. Daardoor wordt de oxidatie sterk vertraagd, terwijl de corrosie (het roestproces) wél wordt voortgezet. Hierdoor ontstaat de bruinoranje roestkleur. 

Let op: roestkleur moet ná levering nog ontstaan 

Uw plantenbak van cortenstaal wordt ongeroest bij u geleverd, in een grijze metaalkleur. Na twee tot zes maanden vormt zich een bruine/oranje roestlaag, wat resulteert in een plantenbak met roestkleur. Hier is geen behandeling voor nodig: de natuur doet zijn werk. U laat de plantenbak gewoon buiten staan en de verschillende weersinvloeden laten de plantenbak roesten. Na ongeveer 3 maanden zal het gewenste roesteffect zichtbaar zijn. Let wel op: tijdens het roestproces kunnen de cortenstaal bloembakken afgeven.

Is een plantenbak van cortenstaal toch niet wat u zoekt? Bekijk dan ons volledige assortiment stalen plantenbakken met onder meer plantenbakken gepoedercoat staal. 

Cortenstaal bloembak op maat gemaakt

Zoekt u een plantenbak van staal met een moderne uitstraling? Kies dan voor een cortenstaal plantenbak, ook wel een roestige plantenbak genoemd. Ons assortiment is zeer divers waardoor er voor ieder wat wils is. Heeft u specifieke afmetingen in gedachte? Goed nieuws: u kunt ook op maat gemaakte bloembakken van cortenstaal laten realiseren door MySteel. Wij produceren onze plantenbakken namelijk in eigen huis, waardoor alle materialen en gereedschappen voorhanden zijn. Geef uw wensen aan ons door en wij gaan aan de slag met een op maat gemaakte bloembak. 

Laat u inspireren: 

Plantenbak voor buiten: cortenstaal is perfect

Zoekt u een plantenbak voor buiten? Cortenstaal is zeer geschikt! Dit komt omdat het materiaal vrijwel onverwoestbaar is. Het kan tegen weer en wind. Bovendien kunt u het bijzondere roesteffect eerder bereiken door uw plantenbak buiten te zetten. Het staal zal namelijk door de verschillende weersomstandigheden en de luchtvochtigheid gaan roesten. Dit is een natuurlijk proces, dus laat de weersinvloeden hun gang gaan. Wilt u echter het roestproces versnellen? Neem dan gerust contact met ons op voor tips.

Cortenstaal plantenbakken in de tuinCortenstaal plantenbakken in de tuin

Cortenstaal plantenbak vullen in 4 stappen

  1. Vul de bodem van de plantenbak allereerst met kiezels of lavastenen. Zorg ervoor dat u een laag creëert van ongeveer 10 centimeter hoog. Let op: maak géén gebruik van hydrokorrels - deze behouden namelijk altijd vocht waardoor het roestproces continu blijft doorgaan. Daardoor kan het staal doorroesten.
  2. Leg over de kiezels of lavastenen een anti-worteldoek. Dit doek belemmert de groei van wortels maar is wél vochtdoorlatend. Daardoor kan regen of andere neerslag gewoon naar de ondergrond lopen. Het anti-worteldoek mag voldoende groot zijn, zodat het doek ongeveer 10 cm tegen de rand omhoog gezet kan worden.
  3. Breng een flinke laag potgrond aan op het anti-worteldoek. Druk de potgrond lichtjes aan. De plantenbak mag ruimschoots gevuld worden, tot ongeveer 2 tot 6 centimeter onder de rand.
  4. Tijd voor de beplanting! In een cortenstaal plantenbak kunt u veel verschillende soorten planten, bloemen, boompjes of kruiden kwijt. Denk bijvoorbeeld aan een toffe olijfboom, een esdoorn, siergrassen, lavendel, geraniums, basilicum, ga zo maar door. Inspiratie nodig over het beplanten van plantenbakken? Lees het  blogartikel plantenbak vullen professionele manier.

Hoe zit het met de afwatering bij deze plantenbakken?

Met name bij een cortenstaal plantenbak is de afwatering erg belangrijk. Overtollig regenwater is namelijk funest voor het materiaal. Een teveel aan water kan ervoor zorgen dat het cortenstaal gaat doorroesten, zeker in combinatie met zuurstof en de potgrond. Voor een goede afwatering zijn al onze cortenstaal plantenbakken aan de onderkant voorzien van afwateringsgaten. Die gaatjes zorgen ervoor dat het water niet in de plantenbak blijft staan. Daarnaast raden we ook aan om de plantenbak op een vlakke ondergrond te plaatsen. 

3 tips voor het onderhouden van cortenstaal

Cortenstaal is zeer onderhoudsarm. Tóch raden we aan om uw cortenstalen plantenbak met enige regelmaat schoon te maken. Maar hoe? Wij geven 3 tips om cortenstaal te onderhouden: 

  1. Verwijder groenafval en vuilresten meteen
    Grote kans dat uw cortenstalen plantenbak buiten staat. Heel het jaar door. Gelukkig kan de plantenbak wel tegen een stootje, maar wij adviseren om groenafval en andere vuilresten meteen te verwijderen. Zo blijft het staal mooi.
  2. Groene aanslag? Gebruik géén chemische middelen!
    Let op: gebruik bij het reinigen van cortenstaal gewoon leidingwater en eventueel een zachte borstel. Gebruik nóóit chemische schoonmaakmiddelen of een hogedrukreiniger. Die zullen het staal aantasten.
  3. Zorg voor een goede afwatering 
    Zoals we al zeiden: overtollig water is funest voor cortenstaal. Het kan er namelijk voor zorgen dat het staal doorroest. Zorg daarom voor een goede afwatering, onder andere door onze vultips op te volgen. Daarnaast bevatten al onze plantenbakken uiteraard voldoende afwateringsgaten. 
Roestige plantenbak zonder bodem in de tuinRoestige plantenbak zonder bodem in de tuin

Tijdloze & stoere uitstraling

De bovenrand is dubbel omgezet. Dit geeft de roestige plantenbakken een tijdloze en stoere uitstraling. Daarnaast geeft de roestkleur een warme sfeer aan uw tuin en past deze kleur vaak goed in iedere tuin. Of u nu een moderne of een klassieke tuin heeft. De dikte van het cortenstaal is afhankelijk van de hoogte. Plantenbakken t/m een hoogte van 60 cm hebben een dikte van 1,5 mm. Vanaf een hoogte van 80 cm is het materiaal 2 mm dik. Dankzij uitvoerige testen kunnen wij u garanderen dat deze diktes voldoende zijn voor de plantenbakken met roestkleur.

Roestige plantenbak met of zonder bodem?

Deze roestige plantenbakken worden modulair als een bouwpakket geleverd. Een cortenstaal plantenbak wordt opgebouwd uit losse panelen en hoekstukken. Daarnaast kunt u kiezen voor plantenbakken zonder bodem of mét bodem. De verschillende onderdelen zijn geheel blind te koppelen. Op die manier zitten er geen bevestigingsmaterialen in het zicht. Dankzij ons modulaire systeem kunt u ook kiezen voor zeer grote afmetingen. En door gebruik te maken van hoekstukken zijn er unieke vormen mogelijk die nergens anders standaard te verkrijgen zijn. Bekijk de handleiding voor meer informatie.

Cortenstaal plantenbak bestellen?

Wilt u een cortenstaal plantenbak bestellen via MySteel? Dat kan eenvoudig en snel. De gemiddelde levertijd bedraagt 2 tot 4 dagen en u betaalt géén verzendkosten vanaf een besteding van €250,-. Twijfel niet en plaats uw bestelling. Vragen of advies nodig? Bekijk onze veelgestelde vragen of neem vrijblijvend contact op.

Tip: Maak uw tuin compleet onze andere producten van staal zoals cortenstaal kantopsluitingen, cortenstaal keerwanden, brievenbussen, vuurschalen en nog veel meer. Bekijk ons gevarieerde aanbod op uw gemak!