Hout verbranden in je tuin

Haal de Warmte naar Buiten: Tips voor Hout verbranden in je Tuin


Of je nu de gezellige herfstavonden wilt verlengen of gewoon wilt genieten van de magie van een knisperend vuur, hier ontdek je alles wat je moet weten over hout verbranden in je tuin. En voor degenen die op zoek zijn naar de perfecte houtopslag of vuurschaal, laten we je kennismaken met cortenstaal en gepoedercoat staal, perfect voor een stijlvolle en functionele toevoeging aan je buitenruimte. 

Hout stoken buiten

Het stoken van hout in je tuin biedt niet alleen warmte, maar is ook een plek voor ontspanning en ziet er prachtig uit. Denk aan de betoverende dans van vlammen die je tuin omtovert in een magische omgeving. Of je nu een feest dat binnen start, buiten voortzet of met je kinderen met warme chocolademelk en marshmallows een gezellige avond maakt, een vuurtje in de tuin is altijd een succes. En het najaar is de ideale tijd om de warmte naar buiten te brengen en je tuin te transformeren in een gezellige plek.  

 

Hoe houd je het veilig? 

Zorg ervoor dat je vuurplaats ver genoeg van gebouwen, bomen en andere brandbare spullen staat. En, natuurlijk, houd een emmer water, zand of een brandblusser in de buurt voor het geval dat de vlammen wat te enthousiast worden. Verder mag hout verbranden volgens het gemeentelijke omgevingsplan niet leiden tot overlast bij buurtbewoners. Dit omgevingsplan geeft aan dat gebruikers van een tuin alle redelijke maatregelen moeten nemen om hinder van rook, roet en walm te voorkomen.   En ook geeft de wetgeving aan dat een hout stoken buiten alleen mag in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurschaal of gelpot.  

 

 

Wanneer mag je hout stoken

De Nederlandse overheid heeft een online stookwijzer gemaakt waarin advies gegeven wordt over dagen wanneer het vuur wellicht beter uit kan blijven. Dit kan overlast voor de gezondheid van buren voorkomen of zorgen voor het verminderen van luchtvervuiling. 

 

Het beste hout 

Je kunt verschillende soorten hout gebruiken voor je houtvuur, maar het is belangrijk om gedroogd hout te kiezen om een efficiënt en rookvrij vuur te krijgen. Hardhout, zoals eiken, esdoorn, beuken of fruitbomenhout, brandt over het algemeen langer en heter dan zachthout, zoals dennenhout. Brandbare blokken van geperst hout zijn milieuvriendelijk, zolang zij geen toevoegingen hebben. Kies voor brandhout met een FSC of PEFC-keurmerk, dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen. 

 

Afvalhout verbranden 

Overweeg je afvalhout te verbranden? Het kan een goede manier zijn om van je houtresten af te komen, maar let op de samenstelling van het hout. Vermijd behandeld of geverfd hout, omdat dit schadelijke stoffen kan vrijgeven. In de landelijke wet milieubeheer staat bijvoorbeeld dat het verboden is om afvalstoffen te stoken. Dat betekent dat je alleen onbehandeld en ongeverfd hout in een houtkachel of vuurschaal mag verbranden.  

 

Je hout opslaan 

Een essentieel element voor effectief hout stoken is een goed ontworpen houtopslag. Functionaliteit ontmoet stijl met de MySteel houtopslag van cortenstaal of gepoedercoat staal. Deze bieden niet alleen een veilige plek om je hout droog te houden maar zijn ook een mooi decoratief element in je tuin. 

 

 

Voorbeelden houthokken  

Niets is namelijk vervelender dan nat hout bij het aansteken van je vuur. De MySteel houtopslagen zijn ontworpen om de beste omstandigheden te bieden. De houtopslag heeft een afdakje, afwateringsgaten, stevige pootjes en een goede luchtcirculatie. Dit zorgt ervoor dat je hout altijd klaar is voor een vurige show.   

 

 

 

Houtopslag cortenstaal en gepoedercoat staal 

Cortenstaal is bekend om zijn roestige uitstraling die een tuin een natuurlijke en warme sfeer geeft terwijl het duurzaamheid behoudt. Het roestproces van cortenstaal stabiliseert namelijk na verloop van tijd, wat resulteert in een beschermende laag die verdere corrosie voorkomt. Gepoedercoat staal biedt daarentegen een strakke en eigentijdse look en heeft ook een uitstekende bescherming tegen roest. Beide houthokken vereisen minimaal onderhoud en zijn bestand tegen de elementen, waardoor ze perfect zijn voor langdurig gebruik in de buitenlucht. Wil je meer weten over het cortenstaal lees dan de corten gids. 

 
De ideale plek voor je vuur 

Eerder schreven we dat vuurtje stoken volgens de wetgeving alleen mag in bijvoorbeeld een buitenkachel, barbecue of vuurschaal. MySteel biedt naast een houtopslag om je hout droog te houden, natuurlijk ook prachtige vuurschalen van zwart staal of cortenstaal. De vuurschaal is vorst- en hittebestendig, heeft een ontluchtings/afwateringsgat en hoeven daarom niet schoongemaakt of verplaatst te worden na een avondje vuur stoken. Ook biedt MySteel een barbecue die ook gebruikt kan worden als vuurschaal, multifunctioneel dus.   
 

De perfecte houtopslag of vuurschaal 

Kortom, het stoken van hout in je tuin is niet alleen functioneel maar voegt ook magie toe aan je buitenruimte. Met onze stalen houtopslagen en vuurschalen kies je voor duurzaamheid en stijl. Bezoek onze webshop om de perfecte houtopslag of vuurschaal te vinden en laat de warme avonden beginnen. Creëer herinneringen, deel verhalen en geniet van de buitenlucht met een knapperend vuur als middelpunt.  
 

MySteel Specials